Stationsstraat 55, 5683BB, BEST (NL)
+31612136229
info@tantichianti.nl

Luca Ferraris – Piemonte

Italiaanse kwaliteitswijnen en meer

Het wijnhuis

Het verhaal van Ferraris begint  in de negentiende eeuw toen Luigi Ferraris tijdens de goudkoorts naar Amerika emigreerde. Hij stuurde zijn verdiende geld terug naar zijn vrouw Bruno Teresa.  Samen met haar zoon Martino kocht ze een huis met grond en realiseerde hier een wijnmakerij, wijngaarden en wijnkelder. Deze wijngaarden maken nu deel uit van het Unesco wereld erfgoed. Mocht je in de buurt zijn, is een bezoekje aan het Museum van dit wijnhuis zeker de moeite waard. 

In de wijngaarden van het klooster van Castagnole Monferrato ontdekte priester Don Giacomo Cauda bij toeval de Ruché.  Deze druif is ten tijde van de zwarte pest in verval geraakt. Giacomo ging helemaal op in het cultiveren, dat hij regelmatig te laat en onder het zand verscheen in de kerk. Zijn werk heeft geresulteerd in een DOCG erkenning in de jaren 90. 
Ferraris heeft bezit sinds enkele jaren deze kloostertuinen en produceert de “originele” Ruché, vigna del Parocco. 

Naast Ruche heeft dit wijnhuis zeer smaakvolle Barbera en Viognier wijnen. 

De wijnmaker

In 1999 trad de huidige eigenaar Luca na zijn afstuderen in dienst van in het familiebedrijf. Hij restaureerde de oude kelder en blies nieuw leven in de wijngaarden met  Barbera en Ruché. Hij heeft geëxperimenteerd met buitenlandse druiven en ontdekt dat hij op zijn wijngaarden een uitstekende Viognier kan produceren. 

Luca: “Het is mijn taak altijd te streven naar het beste resultaat. Ik combineer traditie en technologie met respect voor de natuur. Het is een kwestie van tijd investeren, altijd blijven zoeken en niet gaan voor snelle winst.”

De wijnen

Ferraris produceert Ruché, Barbera, Moscato en Viognier. 
Ruché is een onbekende alleskunner. Drink hem in de zomer een beetje gekoeld als aperitief. In de winter is het een uitstekende wijn voor bij een stevig gerecht zoals truffelrisotto. Hij past het hele jaar door bij een kruidige Indiase tandori. 

Barbera is de wijn waar dit gebied bekend om staat. De wijnen van Ferraris zijn absolute toppers met hoge scores.

De elegante Moscato is zacht zoet en kan als dessertwijn gedronken worden maar zeker ook op een zomers apperitief.

De Viognier heeft ons zeer aangenaam verrast.  In twee varianten, jong en fris voor bij een zomerse lunch en een met een houtrijping heerlijk bij de oosterse keuken.