Stationsstraat 55, 5683BB, BEST (NL)
+31612136229
info@tantichianti.nl

Vignavecchia – Chianti Classico

Italiaanse kwaliteitswijnen en meer

Het wijnhuis

Dit wijnhuis is gelegen in het plaatsje Radda, het hart van de Chianti regio. Uit archeologische studies blijkt dat hier al wijn wordt verbouwd sinds 2000 voor Christus. 

De naam van dit wijnhuis is in het Nederlands “oude wijngaard”. Het is een van de oudste wijnhuizen in de Chianti Classico regio, tevens stichter nummer 3 van het consortzium ter bescherming van het merk Chianti Classico. 

De wijngaard is gelegen op 500 meter boven zeeniveau. Deze hoogte en de grondsoort zijn ideaal voor het druivenras Sangiovese. 

De wijnmaker

Wijnmaken zit in het DNA van deze familie. Het wijnmaken wordt hen wellicht wel letterlijk met de papfles ingegoten. Het vakmanschap is over vele generaties geperfectioneerd. De omstandigheden zijn in het hart van de Chianti Classico regio ideaal voor het produceren van Sangiovese. Dit alles resulteert in sublieme wijnen. Het verhaal

Fattoria Vignavecchia is een van de meest traditionele makers van Chianti Classico. De familie Beccari is de eigenaar sinds 1840. Het was de bruidschat van Antonietta Minucci – afkomstig uit een familie die sinds de 17e eeuw wijngaards bezat – toen ze trouwde met Giuseppe Beccari.

Odoardo Beccari (vader van Guiseppe) was een ondekkingsreiziger uit Florence, zoöloog en botanist. Hij studeerde plantkunde in de Kew Gardens in London waar hij Charles Darwin, Sir James Brooke en de Rajah van Sarawak heeft ontmoet. Op 22 jarige leeftijd vertrok hij van Southampton met Marchese Giacomo Doria naar Zuidoost-Azië. Hij ontdekte gedurende vele jaren de ruige gebieden in Borneo, Sulawesi, Nieuw Guinea, Sumatra, de Molukken, Australië en Tasmanië om daarna terug te keren naar Italië met zeldzame zoölogische botanische collecties. Hij werd benoemd tot directeur van het natuurwetenschappelijke museum. Hij scheef “Wandering in the great forest of Borneo” dat wereldwijd is vertaald en bestudeerd. Zijn gedetaillerde beschrijving van Maleisië inspireerde story-teller Emilio Salgari Sandokans avonturen te schrijven. Odoardo’s voornaamste werk is de bestudering van Tulipa Beccariana, Amorphophallus Titanum, Rafflesia Tuan-Mudae en Casuario Beccari.

Na zijn pensionering vestigde hij zich op het familie landgoed. Hij legde zich toe op enologie en verzamelde de beste wijnen uit de wijngaarden van de familie. Hij legde het fundament voor de privé wijncollectie van de familie met flessen uit de periode 1876 to 1931.

Fattoria Vignavecchia is heden ten dagen een florerend bedrijf dat 140 jaar traditie combineert met nieuwe innovaties in de wijnproductie. Het recept voor excellente wijnen afkomstig uit de regio van Radda in Chianti.

De wijnen

De wijnen van Vignavecchia zijn van uitstekende kwaliteit met een knipoog naar het de geschiedenis.